Rozkosze podniebienia – przepis przywieziony z podróży

Podczas mojego ostatniego pobytu w Paryżu, pogoda nie sprzyjała długim spacerom. Listopadowe chłody dawały się we znaki i mijane kawiarnie, bistra i restauracyjki kusiły ciepłym wnętrzem.
21
20
Obok Shakespeare & Company (klik→Egzystencjalny Paryż – Shakespeare & Company) jest niewielkie bistro, w którym można ogrzać się przy gorącej herbacie, albo zjeść talerz pysznej zupy, przejrzeć książki stojące na półkach, dyskutując przy okazji z innymi miłośnikami książek. To właśnie gorąca i pikantna „zupa dnia”, którą wtedy tu jadłam, była inspiracją dzisiejszego przepisu. Smak Thai Pumpkin Soup, starałam się wiernie odtworzyć, choć swoją wersję tej zupy wzbogaciłam o kilka składników i apetyczną dekorację.
Rozgrzewająca i przyjemnie ostra dyniowo-imbirowa zupa krem z mleczkiem kokosowym 
THAI PUMPKIN CREAM SOUP 
Przepis na 4 porcje
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 30 minut
p1
SKŁADNIKI
1kg dyni (po obraniu około 800g)
1-2 ziemniaki
2 marchewki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej kurkumy
¼ łyżeczki kruszonej papryki chilli
½ łyżeczki przyprawy curry
1 łyżka świeżego startego imbiru
0,5 litra  bulionu z warzyw
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Umytą dynię pokrój na części, usuń pestki i cząstki obierz ze skóry. Miąższ dyni, obrane ziemniaki i marchewki pokrój na cząstki.
p2
W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij pokrojoną drobno cebulę oraz obrany i posiekany  czosnek. Dodaj dynię oraz ziemniaki, dopraw solą i smaż mieszając przez ok. 5 minut. Dodaj przyprawy: kurkumę, pokruszone w moździerzu strączki papryczki chilli, curry i starty imbir. Do garnka dolej gorący bulion, wymieszaj wszystkie składniki, przykryj i gotuj wolno około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
p3
 Zmiksuj wszystko w blenderze z mlekiem kokosowym (kilka łyżek zachowaj do dekoracji).

p5

Ta wyjątkowo aksamitna i rozgrzewająca zupa jest idealna na jesienne chłody i na wzmocnienie odporności, a więc – zmiksuj, podgrzej, zjedz i … daj się pochłonąć ulubionej lekturze 🙂
book

5 Comments

    1. Non sapevo origine polacca Gaiman. Mia figlia e io mi piace questo scrittore.
      Le librerie e lo shopping di libri sono un capitolo separato dei nostri viaggi stranieri.
      A causa dell’amore di mia figlia per i libri, andiamo a vari incontri con i suoi autori preferiti (anche a Londra). Mi piace visitare i luoghi che ho letto nei libri 🙂

      Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: