Topinambur, Jerusalem artichoke – dietetyczny skarb

Topinambur, nazywany jest w języku angielskim „karczochem jerozolimskim” (nazwa „karczoch” nawiązuje do smaku bulw, a człon „jerozolimski” pochodzi od słowa girasole – włoskiej nazwy słonecznika i nie ma nic wspólnego z Jerozolimą, ani z karczochami). Po polsku topinambur nazywany jest słonecznikiem bulwiastym (jego bulwy należą do tej samej  rodziny botanicznej).
10
Wraz z jarmużem i skorzonerą, topinambur świetnie wytrzymuje o tej porze roku w zimnej glebie. Słodkie i odżywcze, ciekawe w smaku bulwy topinamburu są doskonałym źródłem witamin i minerałów, mają niski indeks glikemiczny (nie wpływają na podwyższenie poziomu cukru we krwi, przez co są wskazane dla diabetyków).
Kilka lat temu, ze względu na jego dietetyczne zalety, wprowadziłam go do swoich ogrodowych upraw. Jesienią, gdy jego liście zaczynają żółknąć przychodzi pora zbiorów. Zobaczcie jak to wygląda na mojej ekologicznej grządce 🍃
4
2
6

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

Z bulw topinamburu można przygotować wiele potraw – od tradycyjnego puree, zastępującego ziemniaki – przez wykwintne zupy kremowe, po chipsy, frytki i w końcu zjadać go jako surowy, mocno chrupiący dodatek w sałatkach.
We Włoszech i Francji, topinambur jest niezwykle ceniony i jego bulw używa się do przygotowywania zup, delikatnych frytek i chipsów. Ja uwielbiam kremową zupę z dodatkiem liści szałwii (pięknie rośnie na mojej grządce 🙂 i wytrzymuje nawet bardzo niskie temperatury).
11
Mój przepis na kremową zupę z topinamburu podaję  poniżej.
KREMOWA ZUPA Z TOPINAMBURU Z CHIPSAMI Z SZAŁWII I PARMEZANEM
Niezwykle delikatna i wyjątkowo aksamitna kremowa zupa z topinamburu, jest pyszną przystawką. Wraz z chipsami z szałwii i listkami parmezanu, które świetnie zastępują grzanki, stanowi proste i eleganckie danie.
Przepis na 4 porcje
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 30 minut
12
SKŁADNIKI
500 g bulw topinamburu
sok z ½ cytryny
25 g masła
1 cebula
1 ziemniak mączysty
500 ml bulionu warzywnego
4 łyżki śmietanki kremowej
garść liści szałwii
2 łyżki płatków parmezanu
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Umyte i oskrobane bulwy topinamburu, pokrojone na cząstki wrzuć do miski z wodą i sokiem z 1/2 cytryny (bulwy należy „wykąpać” w wodzie zakwaszonej cytryną, aby nie straciły koloru).

14

13

W garnku rozpuśc masło, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w kostkę ziemniak, dodaj przyprawy i wymieszaj. Odcedź bulwy topinamburu i dodaj do garnka, wszystko wymieszaj i duś pod przykryciem 15 minut.
15
Dolej bulion i gotuj powoli aż warzywa zmiękną, około 10 minut. W międzyczasie umyte listki szałwii, skrop oliwą i upiecz na elektrycznym grillu.
16
Zmiksuj zupę w blenderze, dodaj śmietankę i przypraw do smaku.

17

18
Podawaj zupę udekorowaną śmietanką, płatkami parmezanu i szałwiowymi chipsami.

4 Comments

  1. I have meet a girl who is vegetarian, but I have never cooked something without meat. That recipe it´s hard for me, because I don´t know what topinamburu is and Googled it and don´t think we have it in Sweden But it seems very good.

    Polubione przez 1 osoba

    1. I know that men prefer meat dishes, but it is good to try new flavors.
      This is a very simple recipe, because it can be made with any vegetables: broccoli, pumpkin or asparagus. (I think that Jerusalem artichoke grows everywhere in America and Europe) 😊

      Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: