Świeże pomysły: Owoce w wytrawnym wydaniu – letnie przepisy kulinarne. 

Orzeźwiające przepisy na wakacyjne, letnie posiłki w plenerze. Przygotowanie ich zajmuje chwilkę i w dodatku doskonale smakują, są niskokaloryczne i rewelacyjnie gaszą pragnienie.
Każda okazja jest dobra, aby w słoneczny, gorący dzień zjeść coś orzeźwiającego na świeżym powietrzu. Być może nasz posiłek zmieni się w nieformalne przyjęcie, jeśli wpadną do nas przyjaciele. Oto kilka pomysłów na przygotowanie przekąsek z prawdziwie letnich owoców. Ale dlaczego nie przyprawić ich w inny niż zazwyczaj sposób?  Nie jako słodki deser, a jako wytrawne, samodzielne danie.
Do przygotowania wszystkich zamieszczonych tu przepisów wystarcza jeden średniej wielkości arbuz 🍉 
Przepisy dla 4 osób
WYTRAWNA SAŁATKA TRUSKAWKOWO-SZPINAKOWA🍓 🍃
107
SKŁADNIKI
 150g świeżego szpinaku
 150g świeżych truskawek
 100g sera gorgonzola lub sera niebieskiego
 ½ małej czerwonej cebulki
 łyżka orzeszków pinii
110
 PRZYGOTOWANIE
Truskawki dobrze wypłucz i obierz z szypułek, pokrój na plastry. Szpinak umyj i osącz. Na dużym półmisku ułóż liście szpinaku, dodaj pokrojone truskawki, czerwoną cebulę pokrojoną na cienkie piórka i pokruszony niebieski ser. Skrop solidnie dressingiem i posyp piniowymi orzeszkami.
109
Dressing Balsamiczny 
¼ szklanki octu balsamicznego
¼ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 łyżeczka musztardy Dijon
świeżo zmielona sól i pieprz do smaku
 Wymieszaj wszystkie składniki, aż składniki połączą się i polej sosem gotową sałatkę. 
PIZZA ARBUZOWO-ZIOŁOWA 🍉 🍃
100
SKŁADNIKI
okrągły plaster arbuz
100g świeżego szpinaku
100g świeżych truskawek
100g białego sera pleśniowego
4 gałązki tymianku
4 gałązki mięty
listki szałwii
płatki chili
dressing balsamiczny z przepisu powyżej lub ocet balsamiczny do skropienia
101
PRZYGOTOWANIE
Z przekrojonego w poprzek arbuza wytnij 2 centymetrowy plaster. Ułóż plaster na dużym talerzu i potnij na trójkąty, tak jak pizzę. Na każdym trójkącie ułóż liście szpinaku, ser pleśniowy i cząstki truskawek. Udekoruj listkami ziół i skrop octem balsamicznym, jeśli lubisz dodaj płatki ostrego chili.
104
 WYTRAWNY ARBUZOWO-TRUSKAWKOWY KOKTAJL 🍉 🍃 🍓
106
Arbuz jest naprawdę idealny latem. Przygotujmy z niego orzeźwiający koktajl na letnie popołudnie, a jeśli chcecie wznieść toast na letnim przyjęciu, do koktajlu dodajcie trochę tequili.
112
SKŁADNIKI
połowa niedużego arbuza (ok 1 kg)
100g truskawek
4 gałązki rozmarynu
4 gałązki mięty
 50 ml tequili (opcjonalnie)/ 200 ml koktajlu
 PRZYGOTOWANIE
Pokrój arbuza na części, usuń skórę, pestki i krótko zblenduj. Dodaj pozostałe składniki wraz z lodem i wszystko wstrząśnij. Koktajl rozlej do szklanek i udekoruj gałązkami mięty i rozmarynu. Dorzuć kostki lodu i podawaj od razu.

103

 

🍉 🍃 🍓

6 Comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: